Vul hier je gegevens
in en wij nemen contact met je op.

Het Belang van Rankings

2017-02-17

Het belang van ‘Rankings’

Tegenwoordig zie je veel verschillende soorten Rankings langs komen. Elke ranking kent een andere volgorde en het ligt er net aan welke ranking het meest gunstig is voor een universiteit, welke je langs ziet komen. Wat is eigenlijk de waarde van deze rankings? Hoe zijn ze opgebouwd en geven ze ook echt de waarde van een universiteit weer? Veel studenten die in het buitenland willen gaan studeren worstelen met deze vragen. Hoewel we er eerder al kort aandacht aan hebben besteed, gaan we er in dit artikel verder op in.

Soorten rankings

Veel studenten kijken als eerst naar de ranking van de universiteit bij het keuze proces. Logisch natuurlijk, niemand wil immers aan een ‘slechte’ universiteit studeren, en als het even kan minimaal aan een universiteit binnen de top 20, toch? Voordat je er echter een willekeurige ranking bij pakt om te kijken aan welke universiteit je zou moeten studeren, is het goed om te beseffen dat er veel verschillende soorten zijn welke allemaal de kwaliteit van de universiteiten in kaart proberen te brengen. Zo heb je bijvoorbeeld een instelling die zich op een wereldranglijst richt, zoals ‘The Higher Education Word University Rankings’, of een instelling die zich specifiek op het Verenigd Koninkrijk richt, zoals ‘The Complete University Guide’, daarnaast zijn er natuurlijk ook rankings van kranten, zoals bijvoorbeeld ‘The Guardian’. De reden voor deze verschillende soorten is dat ze allemaal wat anders meten en eigenlijk vooral alleen de ‘beste’ universiteiten. Ik leg het hieronder verder uit.

Waarde van de ranking

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat er geen officiële ranking van de Engelse universiteiten bestaat. Er zijn verschillende instellingen welke aan de hand van hun eigen criteria de universiteiten beoordelen. Het is dan ook van belang om inzicht te krijgen in deze criteria voordat je wat kan zeggen over de waarde van de ranking. De meeste algemene rankings die op universiteiten gericht zijn, kijken voornamelijk naar Bachelor studenten. Het spreekt voor zichzelf dat dit niet erg relevant is voor Master studenten. Jij wilt immers weten hoe het onderwijs op master niveau gegeven wordt. Daarnaast wordt er ook naar de gemiddelde resultaten gekeken. Hoewel dit natuurlijk een indicatie geeft van de prestaties van de studenten op de universiteit, is het belangrijk te beseffen dat dit niet hetzelfde hoeft te zijn voor een Master student.

studeren verenigd koninkrijk, studie engeland, studeren engeland, studeren uk, united Kingdom, Great Britian, university, universities, hogeschool, universiteit, buitenland, buitenland studie, studie

Andere maatstaven

Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar het aantal wetenschappelijke publicaties van hoogleraren. Het publiceren van veel wetenschappelijke artikelen wordt geassocieerd met goed en hoogwaardig onderzoek wat de kwaliteit zou vertegenwoordigen. Ook hiervoor geldt weer, het aantal gepubliceerde wetenschappelijke artikelen is geen directe maatstaaf voor de kwaliteit van het onderwijs. Dit wordt echter wel meegenomen in de beoordeling van de universiteiten.

Tot slot is het belangrijk te beseffen dat rankings voornamelijk gericht zijn op de allerbeste universiteiten. Zo wordt er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met het aantal nobelprijs winnaars die aan de universiteit verbonden zijn. Dit maakt dat de verschillen in nobelprijs winnaars tussen rank 1 en 10 bijvoorbeeld veel groter zijn dan de verschillen tussen rank 60 en 70. Dit terwijl het verschil in plaatsen allebei 10 is. Dit maakt dat de verschillen in universiteiten bij lagere plaatsten (200+) al veel moeilijker te onderscheiden is. Vaak zijn de verschillen dan zo klein, dat de plaats op de ranglijst verder weinig waarde heeft.

Conclusie

Ik heb je laten zien dat de opbouw van de rankings vaak onderling verschillen en niet altijd voor Masteropleidingen gelden. Het is goed om hier van bewust te zijn wanneer je naar de rankings kijkt. Ze geven je een indicatie over de kwaliteit maar ook niet meer dan dit. Geen enkele ranking van de universiteit is objectief en daarmee leidend tegenover de anderen. Wanneer jij veel waarde hecht aan de kwaliteit van de universiteit (en daarmee vooral de naam), kun je de rankings raadplegen. Echter wil ik nog wel extra benadrukken dat de kwaliteit van het onderwijs niet direct in cijfers valt uit te drukken. Probeer daarom met alumni of studenten in aanraking te komen om hun verhaal aan te horen, voordat je een beslissing maakt.

 

Wil jij nu graag in het Verenigd Koninkrijk studeren, maar heb je extra informatie nodig? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen je graag met je voorbereiding en uiteindelijke aanmelding bij de universiteit. 


Ranking, Master, Verenigd Koninkrijk, UK, Groot-BrittanniŽ, Go4Master, Master buitenland, Master UK, Master

Ja, ik wil studeren in het buitenland!

Go