Vul hier je gegevens
in en wij nemen contact met je op.

Hoe kies ik de beste Engelse universiteit voor mijn Masterstudie?

2017-01-03

Hoe kies ik de beste Engelse universiteit voor mijn Masterstudie?

Steeds meer studenten kiezen voor een Masterstudie in het buitenland. De voordelen hiervan zijn namelijk enorm. Maar, wanneer je bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk wilt gaan studeren, waar moet je dan rekening mee houden bij het kiezen van een universiteit? Zijn alle universiteiten hetzelfde en wat zegt een ranking over het onderwijs aan de universiteit?

Op dit moment zijn er ruim 160 verschillende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat geen enkele universiteit hetzelfde is. Onderling kunnen de verschillen dan ook groot zijn, denk hierbij aan verschillen in grootte, locatie, kwaliteit en specialisaties. Het liefst kies jij natuurlijk een universiteit op een goede locatie met excellent onderwijs en de opleiding die jou erg aanspreekt. Dit draagt namelijk bij aan je resultaten en internationale ervaring. Het belang hiervan heeft dan ook geen verdere toelichting nodig. Maar hoe vind jij de universiteit die bij je past? Hier vind je een aantal tips en hulpmiddelen om een universiteit te kiezen.

"In Nederland zijn er een beperkt aantal universiteiten voor mijn vakgebied. In Groot-Brittannië is er een groot aanbod met specialisme"

Wilhelm Kanis, MSc Civil and Structural Engineering

Het belang van ‘Rankings’

Veel studenten kijken als eerst naar de ranglijst van de universiteit bij het keuze proces. Er zijn verschillende soorten rankings welke allemaal proberen de kwaliteit van de universiteiten in kaart te brengen. Maar wat is eigenlijk de waarde van deze rankings?

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat er geen officiële ranglijst van de Engelse universiteiten bestaat. Verschillende partijen hebben hun eigen criteria opgesteld waarop de universiteiten beoordeeld worden. Het is dan ook van belang om inzicht te krijgen in deze criteria voordat je wat kan zeggen over de waarde van de ranking. De meeste algemene rankings die op universiteiten gericht zijn, kijken voornamelijk naar Bachelor studenten. Zij beoordelen de universiteit op basis van hun eigen ervaringen. Daarnaast wordt er ook naar de gemiddelde resultaten gekeken. Hoewel dit natuurlijk een indicatie geeft van het onderwijs op de universiteit, is het belangrijk te beseffen dat dit niet hetzelfde hoeft te zijn voor een Master student. 

Hoewel het natuurlijk wel een indicatie geeft van het onderwijs dat er op een universiteit gegeven wordt, is het belangrijk te beseffen dat geen enkele ranking objectief is. Bekijk daarom gerust de rankings bij het kiezen van je universiteit maar weest bewust van de subjectiviteit hiervan.

Kies je locatie

In je keuze voor de universiteit die het beste bij je past is het natuurlijk ook belangrijk om stil te staan bij de locatie. Hierin geldt voornamelijk, wat vind jij zelf het belangrijkst? Houd jij bijvoorbeeld van een grote en levendige stad, dan is het logischer om voor een universiteit te kiezen in bijvoorbeeld London of Birmingham (de twee grootste steden van Engeland).

studeren verenigd koninkrijk, studie engeland, studeren engeland, studeren uk, united Kingdom, Great Britian, university, universities, hogeschool, universiteit, buitenland, buitenland studie, studie

Hier zie je de authentieke campus van de University of Birmingham

Hecht jij aan de andere kant meer waarde aan een stad die wat kleiner is maar wel de gezelligheid van het studentenleven kent? Dan past de University of South Wales (in Cardiff, Wales) of Bolton waarschijnlijk beter bij je. Dit zijn 2 steden die relatief wat kleiner zijn.

“Dankzij de master en mijn tijd bij de Middlesex University heb ik veel connecties hier in London.”

Wietske Hooghiemster, MSc E-Marketing & Social Media

Daarnaast is het ook de moeite waard om te kijken wat een stad jou kan brengen. Ben jij bezig met een financiële opleiding en wil je hier in doorgroeien? Dan is London met haar financiële district natuurlijk een goede optie. Het is, kortom, belangrijk om te kijken wat jij belangrijk vind aan de stad waar jij wilt studeren. Wanneer dit voor jezelf duidelijk is zal dit je keuze makkelijker maken. Uiteraard kunnen wij jou hier ook mee helpen.  

Kies je opleiding

Tot slot is het natuurlijk erg belangrijk om te kijken of de universiteit wel ‘jouw opleiding’ aanbiedt. Weten welke opleiding je wilt volgen (of tenminste welke richting) zal je keuze voor een universiteit een stuk makkelijker maken. Hoewel veel universiteiten natuurlijk soortgelijke opleidingen aanbieden, zijn er altijd verschillen. Ik denk dat het erg belangrijk is om tijdens je studie een opleiding te volgen welke je aanspreekt en interesseert. Verdiep je daarom in de inhoud van de vakken en probeer eventueel in contact te komen met oud-studenten. Je studiekeuze is waarschijnlijk dan ook het belangrijkste onderdeel van je keuze voor de universiteit en bepaalt voor het grootste gedeelte je toekomst.  

"Ik heb een geweldig jaar gehad op sociaal vlak. Vrienden gemaakt voor het leven en een echte UNI EXPERIENCE die ik in Nederland nooit heb gehad" 

Wietske Hooghiemster, MSc E-Marketing & Social Media

Kies de universiteit die het best bij je past.  

Uiteindelijk gaat het om je eigen keuze en moet jij hier achter kunnen staan. Het is daarom belangrijk dat je op tijd begint met het oriënteren en voorbereiden. Onthoudt daarnaast dat ranglijsten hooguit indicaties geven, maar niet als vaststaand feit geïnterpreteerd moet worden. Daarnaast is het belangrijk om naar de inhoud van de opleiding te kijken, kies een opleiding welke je met plezier kan volgen en waarin jij jezelf later werkzaam ziet. Tot slot, wanneer de opleiding geen uitsluitsel geeft, kun jij je nog gaan oriënteren op de universiteiten. Door een lijstje te maken met punten die je belangrijk vind, kun jij voor jezelf een overzicht maken van de verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk is het belangrijk om ook een knoop door te kunnen hakken en voor die geweldige internationale ervaring te gaan!

 

Wil jij nu graag in het Verenigd Koninkrijk studeren, maar heb je extra informatie nodig? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij helpen je graag met je voorbereiding en uiteindelijke aanmelding bij de universiteit. 


Master buitenland, Verenigd Koninkrijk, Studeren buitenland, Studiekeuze, Universiteit, Engeland,

Ja, ik wil studeren in het buitenland!

Go