Vul hier je gegevens
in en wij nemen contact met je op.

Waarom een master in het Verenigd Koninkrijk interessanter is dan een master in Nederland

2017-04-28

Waarom een master in de UK interessanter is dan een master in Nederland!

Onlangs verscheen er een artikel in Trouw waarin staat dat een derde minder hbo’ers voor een wo master in Nederland kiest. Verschillende redenen worden genoemd waaronder de premaster fase en baankansen. In deze blog wordt uitgelegd waarom een master in de UK interessanter is dan in Nederland.

“Een derde minder hbo’ers naar wo”

Zo luidt de titel van het artikel van Trouw (de Verdieping). Dit artikel is geschreven op basis van cijfers van de onderwijsinspectie. In de afgelopen tien jaar kiezen een derde minder hbo’ers er voor om door te studeren. Verscheidene redenen worden er gegeven. Zo hanteren de universiteiten een strengere selectie bij de toelating van de premaster, ontvangen studenten niet voldoende studiefinanciering en vinden hbo’ers tegenwoordig sneller een baan na het behalen van hun diploma. Dit neemt echter niet weg dat er nog steeds veel studenten zijn die graag door zouden willen studeren. Studenten vallen vaak tussen wal en schip en de belangrijkste reden hiervoor is het uitblijven, of zelfs intrekken, van overheidssteun.

"Daling van de doorstroom van hbo naar wo staat haaks op wat de minister zegt belangrijk te vinden", aldus voorzitter Jarmo Berkhout van de Landelijke Studenten Vakbond.

Volgens het artikel is het Nederlandse onderwijssysteem er op gericht dat studenten makkelijker door moeten kunnen stromen. De overheid heeft echter een aantal besluiten genomen die, zo blijkt nu, een negatief effect hebben op de doorstroom.

studeren verenigd koninkrijk, studie engeland, studeren engeland, studeren uk, united Kingdom, Great Britian, university, universities, hogeschool, universiteit, buitenland, buitenland studie, studie

Verminderde overheidssteun en strengere selectiecriteria

De overheid heeft in 2010 namelijk besloten om de kosten van de premaster fase niet meer te betalen. Deze premaster is overigens voor vrijwel elke hbo’er verplicht. Daarnaast mogen opleidingen sinds 2013 anderhalf keer het normale collegegeld voor deze premaster vragen. Als gevolg hiervan hebben universiteiten strengere toelatingseisen toegepast waardoor het simpelweg moeilijker wordt om door te stromen naar een wo master. Daar komt ook nog bij kijken dat het sociaal leenstelsel is ingevoerd waardoor de overheidslening niet meer in een gift wordt omgezet.

Waarom zou je alsnog door willen stromen?

Doorstromen is simpelweg interessant omdat het je kansen in de arbeidsmarkt vergroot. Barbara Belfi geeft in een artikel van de NOS de volgende redenen:

Dus waarom zou je dan doorstromen naar het wo? Dat is simpel, zegt Belfi: "De meeste hbo’ers vinden snel een baan na de studie. Maar met een universitair diploma heb je meer kansen. Meer kansen op een leidinggevende functie, meer doorgroeimogelijkheden en je krijgt over het algemeen meer betaald."

Het is dus interessant om door te studeren, zeker wanneer je nog jong bent of juist opzoek bent naar een nieuwe uitdaging. Daarnaast schrijft de NOS dat ook de schommeling van de werkloosheid minder is bij universitair geschoolden. Dit maakt de vraag naar wo’ers stabieler en geeft daardoor meer zekerheid en een beter vooruitzicht.

Maar waarom zou je dan kiezen voor een master in het Verenigd Koninkrijk?

Kiezen voor een master studie in het Verenigd Koninkrijk heeft veel verschillende voordelen. Zoals hierboven al beschreven staat, vergroot jij je baankansen met een universitaire master. Dit effect wordt versterkt wanneer jij je master in het buitenland volgt. Door deze ervaring weet jij jezelf te onderscheiden, iets wat werkgevers aanspreekt. Onderzoek heeft uitgewezen dat jij eerder een baan kan vinden én gemiddeld een hoger salaris kunt ontvangen. Twee grote voordelen ten opzichte van een master in Nederland.

"Buiten financieel aantrekkelijk voegt een buitenlandse master echt iets toe. Je springt tussen de massa uit met je cv wat zeker in deze tijd zeer belangrijk is."

Erik de Groot - MSc International Business & Enterprise

Een ander groot voordeel is dat de universiteiten in het Verenigd Koninkrijk geen verplichte premasters kennen. Dit betekent dat jij met je hbo-diploma direct door kunt stromen naar de master. Hierdoor kun jij in 1 jaar een volwaardige mastergraad halen zonder dat jij nog een extra premaster (en het daarbij horende collegegeld) hoeft te betalen. Dit betekent natuurlijk ook dat jij een jaar eerder de arbeidsmarkt op kunt, waardoor het financieel gezien ook nog eens aantrekkelijk is.

“Wat een studie in het buitenland je nog meer oplevert is een internationale vriendenkring en een geweldige ervaring om nooit te vergeten.”

Niels de Jong – MSc International Business and Enterprise

Tot slot is het natuurlijk een geweldige ervaring. Je leert studenten van talloze culturen kennen en verbreedt daarmee je horizon. Je studeert op een internationale universiteit en maakt daardoor vrienden voor het leven. Kortom: Een geweldige ervaring om nooit te vergeten en ook nog eens een uitstekend alternatief voor een master in Nederland!

studeren verenigd koninkrijk, studie engeland, studeren engeland, studeren uk, united Kingdom, Great Britian, university, universities, hogeschool, universiteit, buitenland, buitenland studie, studie

Wil jij graag in het Verenigd Koninkrijk studeren, of meer informatie ontvangen over de mogelijkheden? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen je graag met je voorbereiding en uiteindelijke aanmelding bij de universiteit. 


Master buitenland, Verenigd Koninkrijk, Studeren buitenland, Studiekeuze, Universiteit, Engeland, hbo, Nederland, Master, Buitenland, Study, Abroad

Ja, ik wil studeren in het buitenland!

Go