Vul hier je gegevens
in en wij nemen contact met je op.

Waarom kiezen voor een Master na je HBO?

2017-06-06

Waarom zou je kiezen voor een masteropleiding na je Hbo? 

Je bent klaar met je bachelor aan het HBO, en nu? Veel studenten twijfelen of ze überhaupt wel door willen studeren voor dat masterdiploma. In deze blog wordt dan ook de toegevoegde waarde van een master beschreven.

Waarom zou ik door willen studeren?

Veel studenten komen op een punt waar ze bijna hun bachelor (Hbo of Wo) hebben afgerond, en zich aan het oriënteren zijn op de vervolgstappen. Hierin kun je kiezen voor de arbeidsmarkt, een stage, tussenjaar of een tweede studie. Vaak kiezen studenten er in het laatste geval voor, om een masteropleiding te gaan volgen. Maar wanneer is een masteropleiding geschikt voor jou, en wat kun jij hier verwachten?

Veel studenten kiezen ervoor wanneer zij zichzelf nog te jong vinden, vinden dat ze te weinig verdieping hebben gehad, juist een specifieke opleiding nog voor ogen hebben, hun baankansen willen vergroten of simpelweg omdat zij zichzelf nog niet zien werken. Barbara Belfi (onderzoeker HBO Monitor aan de Universiteit van Maastricht) geeft in een artikel van de NOS waarom hbo’ers vaak kiezen voor een vervolgstudie.

"De meeste hbo'ers vinden snel een baan na de studie. Maar met een universitair diploma heb je meer kansen. Meer kansen op een leidinggevende functie, meer doorgroeimogelijkheden en je krijgt over het algemeen meer betaald." 

Barbara Belfi - Onderzoeker HBO Monitor aan de Universiteit van Maastricht. 

Een master brengt in dat opzicht dus zeker iets extra’s. Daarnaast schrijft het artikel ook dat schommelingen in de werkloosheid stabieler zijn voor Wo’ers dan voor Hbo’ers. Verder kun jij jezelf ook beter onderscheiden van de rest door een tweede opleiding (master) te volgen. Een unieke combinatie tussen je bachelor en master kan je erg interessant maken voor bedrijven. Vooral het praktische aspect van een bachelor in het Hbo in combinatie met de theoretische onderlegging bij een WO master is erg interessant voor bedrijven. Met een dergelijke master creëer jij dus ook meer kansen en stabiliteit voor jezelf. Wanneer jij je dus kunt vinden in deze argumenten, kan het volgen van een masteropleiding erg interessant zijn voor je!

Moeilijkheidsgraad

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen het Hbo en de universiteit? Veel studenten weten namelijk dat zij aan de universiteit meer verdieping kunnen verwachten, maar denken vaak tegelijk dat dit gepaard gaat met een hoog niveauverschil. Hoewel de ervaring natuurlijk afhankelijk is van je eigen leervaardigheden, zien wij wel dat Hbo’ers en Wo’ers niet voor elkaar onderdoen bij een Master. Beide groepen ronden net zo snel hun opleiding af.

Maar wat is eigenlijk het inhoudelijke verschil? Dus wat kun jij, heel concreet, anders verwachten bij een studie aan de universiteit, in vergelijk met je Hbo? Carrièretijger heeft een overzicht gemaakt met de inhoudelijke verschillen. Het grootste verschil zit voornamelijk in de theoretische onderbouwing van argumenten in plaats van het alleen praktisch toepassen (begrijpen) van de theorie.

In een andere blog schrijft Linda waarom zij zoveel aan een master heeft gehad. Zij heeft deze wel in Nederland gedaan, waardoor zij eerst een schakeltraject (pre-master) moest volgen.

“Zonder dat je het eigenlijk door hebt leer je … ontzettend veel. Want doordat je niet klakkeloos overneemt wat er in een boek staat, maar leest en les krijgt over waarom iets onderzocht is, hoe het onderzocht is, wat het resultaat daarvan was en wat dat voor gevolgen heeft, blijft het veel beter hangen. Precies de verdieping die ik zocht in een master!” 

Linda, Blogger bij streetsahead.nl

Linda is zeker niet de enige die zo positief gestemd is over een het volgen van een master.

“De gemiddelde leeftijd van de hbo’ers ligt iets hoger en iedereen is gemotiveerd om de master snel af te ronden. Bovendien hebben we in het hbo een hoop praktische kennis opgedaan, vooral tijdens de stage. Dat blijkt een groot voordeel in de master, omdat we makkelijker verbanden met de praktijk kunnen leggen.”

Robbert van Staveren - Student aan de TU Delft.

Financiën

Het volgen van een master is echter niet goedkoop. Veel studenten die dan ook door willen studeren, lopen hier tegen aan. Vooral wanneer je van het hbo komt, moet je in Nederland vaak een schakeltraject (pre-master) volgen. Het nadeel hiervan is dat jij hier instellingscollegegeld voor moet betalen. Een bedrag dat door de universiteiten zelf bepaald mag worden, en daardoor vaak hoger is dan het wettelijke instellingscollegegeld. Daar komt nog eens bij dat er vaak strenge eisen aan deze pre-masters zijn gekoppeld, om toegelaten te worden tot de master. Uiteraard moet je, wanneer jij je pre-master hebt behaald, ook nog het wettelijke collegegeld betalen voor de master zelf. Om verder maar niet te spreken van de overige kosten wanneer je gaat reizen of op kamers gaat.

Aan de andere kant is het wel zo dat het je ook meer oplevert. Ik sprak eerder al over de betere baankansen en het hogere salaris wanneer jij een master hebt. Daarnaast geeft studie-kosten.nl ook nog aan dat je gemiddelde inkomen met een universitaire opleiding in veel gevallen hoger is dan dit van een Hbo opleiding. Daar komt bij dat, volgens de Keuzegids, de helft van de Hbo’ers magere baankansen hebben op de arbeidsmarkt. Dit bewijst eens te meer dat, ondanks de kosten, het de moeite waard is om een master te overwegen.

Buitenland

Uiteraard is het ook mogelijk om je master in het buiteland te doen. Juist hierdoor weet jij een unieke combinatie van je bachelor en master samen te stellen. Daarnaast is het al langer bekend dat werkgevers een buitenland ervaring op je CV erg waarderen. Een ander groot voordeel van je master in het buitenland is dat, wanneer je bijvoorbeeld voor het Verenigd Koninkrijk kiest, je géén pre-master hoeft te volgen. Dit maakt dat jij direct met je Hbo diploma toelaatbaar bent tot de master. Hierdoor win jij 1 jaar, én doe jij een geweldige ervaring op in het buitenland. Een master in het Verenigd Koninkrijk heeft dezelfde waarde als in Nederland, wat deze mogelijkheid erg interessant maakt.

Wil jij nu graag in het Verenigd Koninkrijk studeren, of meer informatie ontvangen over de mogelijkheden? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met ons. Wij helpen je graag met je voorbereiding en uiteindelijke aanmelding bij de universiteit. 


Master, HBO, WO, Universiteit, Master Buitenland, Vervolgkeuze, Afstuderen, Onderscheidend vermogen, Vervolgkeuze, Afweging

Ja, ik wil studeren in het buitenland!

Go