Vul hier je gegevens
in en wij nemen contact met je op.

Brexit: De Gevolgen Voor Studenten

Laatste update: 21 februari 2018

*Updates over de gevolgen van het Referendum worden op deze pagina gepubliceerd* 

De gevolgen van de Brexit voor Studenten

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de Britten op 23 juni 2016 een referendum hebben gehouden over een eventueel vertrek uit de Europese Unie. Met een krappe meerderheid (52%) heeft het ‘leave’ kamp gewonnen. Dit betekent dat de Britse overheid momenteel bezig is met de uitreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Via dit bericht wil Go4Master je op de hoogte stellen van de eventuele gevolgen van dit referendum voor jouw studie in het Verenigd Koninkrijk. Deze informatie geldt voor alle, door Go4Master, vertegenwoordigde universiteiten.

De gevolgen

Hoewel de uitslag van het referendum vrijdag 24 juni bekend is geworden, betekent dit niet dat het Verenigd Koninkrijk per direct uit de Europese Unie is gestapt. Het duurt waarschijnlijk nog twee maand voordat de Britse overheid de uitslag van het referendum officieel bekent maakt aan Brussel. *Update: Vanwege de omvang van deze Brexit heeft de Britse premier May aangegeven pas in januari 2017 de uitreding in werking te zetten.* Vanaf dat moment heeft Verenigd Koninkrijk 2 jaar de tijd om samen met de Europese Unie tot een oplossing omtrent uitreding te komen. Een Brexit is daarom waarschijnlijk pas in 2019 realiteit. Dit betekent voor studenten die in september van het academische jaar 2018/2019 starten dat er hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen zullen zijn.

Alle zaken rondom je aanmelding, collegegeld en financieringsmogelijkheden blijven onveranderd totdat de Britse overheid hier een andere beslissing over maakt. Hetzelfde geldt voor de immigratie rechten. Je bent op dit moment nog steeds vrij om te studeren in het Verenigd Koninkrijk zonder visum. *Update: De Britse universiteiten geeft in een verklaring aan dat alle EU studenten ook voor het studiejaar 2018/2019 nog aanspraak kunnen maken op Engelse financieringsmogelijkheden welke voor de hele studie geldig blijven.*

Het Britse onderwijsniveau in vergelijking met de rest van Europa blijft ook ongewijzigd. De universiteiten blijven streven naar excellent onderwijs zoals ze dat ook nu doen. Een Brits Master diploma blijft in dat opzicht gelijkwaardig (qua titel) aan dat van een Nederlands Master diploma. Dit neemt niet weg dat er zorgen zijn bij zowel de studenten als de univeristeiten zelf. Dit heeft dan ook geresulteerd in een Manifest (ondertekend door meer dan 150 wetenschappers), waarin gewaarschuwd is over de gevolgen van een Brexit. Echter blijven wij je hiervoor graag doorverwijzen naar onze 'Boost you Career' pagina waarin wij de voordelen en het onderscheidende vermogen van een Master in het Verenigd Koninkrijk uitleggen. Daarnaast hebben verscheidene alumni hun ervaring gedeeld wat de waarde extra benadrukt. 

Een effect waar jullie waarschijnlijk wel wat van gaan merken is de wisselkoers. Door de onzekerheid van de gevolgen van deze Brexit blijft de waarde van de Britse pond dalen. Dit voor jou als student een positief effect, zowel de kosten voor het levensonderhoud als je collegegeld dalen namelijk.  

De bovengenoemde zaken blijven ongewijzigd tot het moment dat de Britse overheid hier anders over bepaald. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van eventuele ontwikkelingen wanneer die plaats vinden. Schroom echter niet om contact met ons op te nemen wanneer je nog vragen hebt. 

Ben je benieuwd naar de publieke verklaringen van de universiteiten zelf? Klik dan op de onderstaande link. 

- Middlesex University London - Vice-Chancellor's Statement 

- Middlesex University London - Frequently Asked Questions

- University of Birmingham - University's Statement 

- University of Birmingham - Reacties

- University of South Wales - University's Statement

- University of South Wales - University & Welsh Governement Statement

- University of Bedfordshire - Vice-Chancellor's Statement

- University of Glasgow - Message from the Principal

- University of Derby - Brexit messages

- De University of Bolton heeft geen verklaring gepubliceerd. 

 

Onzekerheid

Studenten die later starten (na september 2018) lopen de kans op een later tijdstip te maken te krijgen met de gevolgen van de Brexit. Echter is daar op dit moment nog niets over bekend omdat dit afhankelijk is van de beslissingen van de Britse overheid. Dit leidt dan ook tot veel onzekerheid. Uiteraard zullen we je via dit artikel op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wel willen we jullie waarschuwen/informeren over verschillende artikelen op het internet met speculatieve informatie. Zowel de NOS als RTLNieuws melden dat het collegegeld significant kan stijgen (soms wel verdubbelen) ten gevolge van de Brexit. Hierbij wordt er gekeken naar het collegegeld van de Engelse opleidingen voor internationale (buiten EU) studenten. Hoewel er een kleine kans bestaat dat de collegegelden aanzienlijk in prijs zullen stijgen, is dit zeker nog niet het geval. Daarnaast zijn universiteiten er niet bij gebaat dat de collegegelden stijgen omdat zij vrezen voor een onaantrekkelijk studie klimaat. Omdat sommige artikelen gebaseerd zijn op deze geruchten, willen wij je waarschuwen voor het speculatieve karakter hiervan. Wil jij zeker weten wat de gevolgen van de Brexit zijn voor jouw studie? Neem dan contact met ons op. 

Ben jij geïnteresseerd in een Master in het Verenigd Koninkrijk en wil jij graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! 

 

Ja, ik wil studeren in het buitenland!

Go